Thursday, November 26, 2020

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto Mikko Möttöselle kvanttilaskennan tutkimustyöstä

    

Tiedote

 

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto Mikko Möttöselle kvanttilaskennan tutkimustyöstä

 

  • Palkinnonsaaja, Aalto-yliopiston ja VTT:n kvanttiteknologian professori, tekniikan tohtori Mikko Möttönen on tehnyt pitkäjänteistä tutkimustyötä, jonka tuloksia hyödynnetään nyt kaupallisen kvanttilaskennan kehityksessä.
  • Nokia Säätiö edistää ja tukee suomalaista tieteen kehittämistä ja opetustoimintaa tieto- ja teletekniikan sekä niihin liittyvillä tieteenaloilla.

 

26.11.2020

 

Espoo, Suomi – Nokia Säätiö on myöntänyt vuoden 2020 tunnustuspalkinnon kvanttilaskennan kehitystyöstä Aalto-yliopiston ja VTT:n professorille Mikko Möttöselle. Säätiö antaa tunnustuksen uraauurtavasta ja pitkäjänteisestä perusfysiikan tutkimustyöstä siihen osallistuneille lahjakkaille ihmisille ja heidän saavutuksilleen.  

 

Viimeaikaiset innovaatiot ovat luoneet pohjaa kvanttilaskentaa hyödyntävien kaupallisten sovellusten kehittämiselle. Kvanttilaskenta on yksi ICT-alueen merkittävimmistä nousevista tutkimusalueista ja sen odotetaan mullistavan perusteellisesti sähköisen viestinnän ja laskennan rakenteita.

 

Möttönen palkittiin Nokia Säätiön vuosittaisessa palkinnonjakotilaisuudessa tänä iltana. Tänä vuonna tilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisena.

 

Möttönen on Aalto-yliopiston ja VTT:n professori kvanttiteknologian alalla ja yksi kvanttitietokoneita rakentavan IQM-yrityksen perustajista. Vuonna 1980 syntynyt ja vuonna 2005 tohtoriksi valmistunut Möttönen on yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista ja Aalto-yliopiston Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmän johtaja. Hän on julkaissut yli 120 tieteellistä artikkelia, mukaan lukien neljä artikkelia merkittävissä tiedelehdissä Nature ja Science. Hänen töihinsä on viitattu yli 6 000 kertaa. Möttönen on ohjannut 16 väitöskirjaa ja 74 muuta opinnäytetyötä. Tutkimustyössään hän on keskittynyt suprajohtavien sähköpiirien käyttöön kvanttiteknologiassa ja erityisesti kvanttitietokoneissa.

 

Möttönen on vaikuttanut merkittävästi myös koulutukseen tällä alueella. Hän toimii muun muassa Aallon kansainvälisen tekniikan ohjelman johtajana ja sen kvanttiteknologian pääaineen vastuuprofessorina. Möttönen on edistänyt suomalaisen tieteen ja informaatioteknologian alan kehitystä myös luottamustehtävissään, muun muassa Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan jäsenenä.

 

"On ollut mahtavaa nähdä, kuinka outona ja harvinaisena pidetystä kvanttimekaniikasta on vuosien saatossa tullut arkipäiväinen asia, jonka teollista hyödyntämistä valmistellaan ympäri maailmaa. En malta odottaa, mitä tästä vielä tulee varsinkin Suomessa, jonne meille on vuosikymmenten saatossa syntynyt ainutlaatuinen ekosysteemi", Möttönen sanoi.

 

"Kvanttilaskenta on nouseva läpimurtoteknologia, joka tulee muuttamaan tieto- ja tietoliikennetekniikan käytäntöjä ja liiketoiminnan perusteita merkittävästi tulevina vuosina. Tällainen merkittävä työ kvanttilaskennan alueella Suomessa ei olisi mahdollista ilman perustutkimusta muun muassa kylmäfysiikan alueella. Palkinnolla haluamme korostaa tällaisen pitkäjänteisen työn merkitystä ja ja etenkin näitä viimeaikaisia saavutuksia ja niiden vaatimaa laajaa yhteistyötä akateemisen tutkimuksen ja laajemman yhteiskunnan välillä. Erityisen merkittävänä ansiona haluamme mainita sen, että tutkimustyön tuloksia on viety rohkeasti kohti kaupallista vaihetta", sanoi Nokia Säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas.

 

Nokia Säätiö on jakanut yli 1 800 apurahaa 25-vuotisen olemassaolonsa aikana. Vuonna 2020 Nokia Säätiö jakaa apurahoina ja tunnustuspalkintoina yhteensä yli 400 000 euroa.

 

Nokia Säätiö

Nokia Säätiön tarkoituksena on tieto- ja teletekniikan tieteellisen kehittämisen tukeminen sekä alan opetustoiminnan edistäminen Suomessa. Säätiö myöntää avustuksia, apurahoja ja tunnustuspalkintoja näiden alueiden tutkimiseen. Nokia Säätiö on itsenäinen, voittoa tavoittelematon säätiö, joka perustettiin Nokia Oyj:n aloitteesta ja merkittiin Suomen säätiörekisteriin vuonna 1995. https://nokiafoundation.com/.

 

Nokia

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Vain Nokia tarjoaa kokonaisvaltaisen valikoiman verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia maailmanlaajuisesti. Innovaatioidemme ja palkitun Nokia Bell Labsin johdolla olemme 5G-verkkojen kehityksen ja käyttöönoton kärjessä.

 

Radioverkkojemme avulla viestintäpalveluja tarjoavat asiakkaamme palvelevat yli 6,4 miljardia liittymää, ja yritysasiakkaamme ovat ottaneet käyttöön yli 1 300 teollisuuden verkkoa ympäri maailmaa. Sitoutuen korkeimpiin eettisiin liiketoimintaperiaatteisiin muutamme ihmisten tavan elää, työskennellä ja viestiä. Seuraa meitä verkkosivuillamme www.nokia.com ja Twitterissä @nokia.

 

 

Lisätietoja tiedotusvälineille:

 

Nokia

Viestintä

Puh. +358 (0) 10 448 4900

Sähköposti: press.services@nokia.com

 


This message was sent to newsnokia.post@blogger.com.
If you wish to no longer receive these messages you can unsubscribe.

No comments:

Post a Comment

Blog Archive

Are you NOKIA loyal?